Ympäristöhavaintotietojärjestelmän toimitus

Työskennellessäni Eficodella projektipäällikkönä vuonna 2008 uudella asiakkaallamme oli tulossa ohjelmistoista ja laitteistoista koostuva tärkeä kokonaistoimitus. Kysymyksessä oli laaja ympäristöhavaintotietojärjestelmä, joka käsitti muun muassa käyttöliittymän tietojen tarkasteluun. Meidän projektitiimimme tehtävä oli kehittää tämä käyttöliittymä.

Toimituksella oli kiinteä aikataulu ja toiminnallisuus. Asiakas oli suunnitellut rakentavansa käyttöliittymän erästä uutta alustaa käyttäen. Minä satuin tuntemaan tämän alustan. Kun sain tietää käyttöliittymään kohdistuvat tarkat vaatimukset, niin ymmärsin, että valittu alusta ei sovi tarkoitukseen hyvin ja sitä pitäisi muokata paljon haluttujen ominaisuuksien toteuttamiseksi. Alustaa koskeva tieto oli ollut vajavaista. Kaiken halutun rakentaminen veisi aikaa paljon enemmän kuin mitä meillä oli.

Me tunnistimme vaihtoehtoisen teknologian, joka sopisi tarkoitukseen paremmin ja olisi luotettavampi. Tiesimme, että asiakas haluaa pitkäkestoisen teknologiaratkaisun, joten päätimme ehdottaa sitä heille. Tämä tosin lisäisi paineita toimituksen suhteen, koska teknologian vaihtaminen merkitsisi sitä, että vielä suurempi osa ominaisuuksista pitäisi toteuttaa kokonaan alusta. Lisäksi, jos ehdottamamme alusta valittaisi eikä se osoittautuisikaan kestäväksi, niin se tietäisi hankaluuksia sekä meille että asiakkaalle.

Selitin asiakkaalle tilanteen. Uutiset eivät olleet toivottuja, koska kyseessä oli liiketoiminnan kannalta tärkeä toimitus, jonka määräaika lähestyi. Kuuntelin asiakkaan huolenaiheita tarkasti ja yritin muodostaa käsitystä heidän näkökulmastaan. Pidimme monta palaveria, joissa kävimme läpi eri vaihtoehtoja ongelmallisen tilanteen ratkaisemiseksi. Ehdotin erilaisia tapoja suorittaa toimitus osissa, joista ensimmäisissä tärkeimmät ominaisuudet. Kävimme läpi erilaisia priorisointimalleja ja päädyimme lopulta kolmeen peräkkäiseen osatoimitukseen. Muuten, ohjelmiston toimittaminen osissa ei ollut tuohon aikaan tapana kyseisellä toimialalla.

Asiakas hyväksyi ajatuksemme ja päätti noudattaa suosituksiamme. Kehitimme käyttöliittymän uutta teknologiaa käyttäen ja saimme toimituksen toteutumaan suunnilleen aikataulussa. Mitään suurta haittaa ei syntynyt, teknologia toimi, sovellus toimi ja ennen kaikkea tunsimme, että olimme onnistuneet yhdessä asiakkaan kanssa. Asiakkuudesta kasvoikin toiseksi suurimpamme.

%d bloggaajaa tykkää tästä: